Ébredjünk fel, hogy a jövőnek legyen esélye

Ha szeretnénk átalakítani a társadalomban az el nem fogadást, a megkülönböztetést, a sóvárgást, a haragot és a kétségbeesést, azt megtehetjük azáltal, ha követjük az öt éber figyelem gyakorlat erkölcsi iránymutatásait: az igaz szeretet és együttérzés tényleges gyakorlását, mely világosan megmutatja, hogyan éljük egymással és a Földdel harmóniában az életünket.

Sokan haragot és frusztrációt érzünk a környezet pusztítását, az igazságtalanságot és az egyenlőtlenséget látva, kétségbeesünk, mivel egyénként nincsen elég erőnk az életmódunk átalakításához. A közösségi összefogás segít, hogy egyesítsük az energiáinkat, és összhangban cselekedjünk. A közös gyakorlás az egyén és a társadalom számára is átalakulást és gyógyulást hoz.

A buddhizmus a bölcsesség forrása, nem pusztán az áhítat, hanem a megértés és a szeretet gyakorlásának ősi hagyománya. A dharma szellemisége rokon a tudomány látásmódjával, mindkettő segít nyitott és előítéletmentes gondolkodást kialakítanunk magunkban.

Bármilyen kultúrából jövünk, bármilyenek a spirituális gyökereink vagy hiedelmeink, mindannyian hozzájárulhatunk a közös felébredéshez. Az ösvény a maitrí, azaz a szerető kedvesség, a barátság és az összetartozás gyakorlásán keresztül vezet.

Csak a kollektív felébredés adhat elég erőt azokhoz a változtatásokhoz, amelyekkel megóvhatjuk önmagunkat és a bolygót. Az összefogás és a testvériség energiája nélkül semmire sem jutunk, ez elengedhetetlen a jelen pillanat és a jövő átformálásához. A testvériség szobrának kifaragásához idő kell, de általa reményhez jutunk.

A jövő a fiatalok nemzedékéé. Muszáj felébrednünk. A változás, a cselekvés lehetséges, mindannyian segíthetünk. Ne csüggedjünk! Mindig tehetünk valamit. Még van esély. Ismerjük fel, mi a dolgunk, tegyük meg, így békét lelünk.

Thich Nhat Hanh: A zen és a bolygó megmentésének művészete (Ursus Libris, 2022. Fordította: Máriás Petra.)