A szangha története

Tanítónk, Jan Boswijk először 1996-ban látogatott el hazánkba a Magyar Transzperszonális Egyesület meghívására. Éveken keresztül tartott pszichoterápiás csoportokat, és mentora lett az 1998-ban induló transzperszonális pszichoterápiás képzésnek. Felesége Riekje Boswijk-Hummel szintén pszichoterapeuta, ezen túl számos pszichológiai tárgyú könyv szerzője, melyek közül három magyar nyelven is megjelent. A magyar transzperszonális szemléletű pszichológusok és más szakemberek körében szervezte Orosz Katalin a mai szangha alapját képező, érdeklődőkből álló legelső csoportot, hogy Jan közvetítésével felfedezhessék a buddhizmust.

2009-2012 között az 5 napos nyári elvonulásokat Márihalmon tartotta a szangha. A kezdeti időszakban Jan hozott magával Hollandiából 2-3 segítőt, de ahogy megerősödött a magyar szangha, nem volt szükség erre a támogatásra. 2012 kora tavaszán Jan egy nyitott előadást tartott a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, amit egy (nem ott alvós) 2 napos elvonulás követett. Ezeket a tavaszi rövidebb elvonulásokat azóta minden évben megtartjuk, így minden évben két elvonulás van, ez a tavaszi és nyári, hosszabb, öt napos.

2013-ban nem volt Magyarországon nyári elvonulás, de több szangha tag elutazott Waldbröl-be, Németországba elvonulásra. Itt van a Thich Nhat Hanh által képviselt buddhista irányzat németországi központja. Az elvonulóknak itt módjukban volt személyesen találkozni Thich Nhat Hanh-nal.

2014-ben és 2015-ben Pannonhalmán volt az elvonulás, a Pannonhalmi Főapátság Szent Jakab Vendégházában, majd 2016-ban Bátonyterenyén a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.

2017-ben két nyári program is volt, a szokásos magyarországi elvonulás Pannonhalmán, valamint a szangha tagjainak egy csoportja kiutazott a franciaországi Plum Village-be, ahol részt vehettek az ottani nyolc napos elvonuláson.

2018 nyarán visszatértünk a Három Kincs Völgyébe. Jan-nal érkezett Hilly Bol, akit már a kezdetektől ismertünk, hiszen az első elvonulásokra ő is jött Jan-nal, mint segítő. Hilly 2016-ban szintén buddhista tanítóvá vált, és 2018 óta minden elvonulásunkon részt vesz Jan-nal együtt.

2019 nyári elvonulás egy minden szempontból rendhagyó program volt, hiszen három Plum Village-i szerzetes, dharma tanító tisztelte meg a szanghát jelenlétével, valamint részt vett az elvonuláson Françoise Pottier is, akit már ismertünk egy tavaszi elvonulásról. Ezen az elvonuláson kapta meg hat szangha társunk egy szertartás keretében a „barna kabátot”, miután beléptek a Kölcsönös Létezés Buddhista Rendjébe (Buddhist Order of Interbeing).

2020 és 2021 rendhagyó évek voltak a világjárvány miatt, csak egy tavaszi elvonulást tudott szervezni a szangha, a szokásos nyári program elmaradt. De online módon olyan programok voltak ezekben az években, ahol mód volt „találkozni” Hilly-vel és Jan-nal, és tudtunk együtt gyakorolni. ​2022-től ismét a Három Kincs völgyében kerül sor az éves elvonulásokra.