Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Zen buddhista elvonulás 2024.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2024. június 25 és június 30 között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.
3kv 02

Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Ebben az évben kicsit rendhagyó elvonulást szervezünk. Plum Village-ben már hagyománya van az olyan elvonulásoknak, amelyeken gyerekek is részt vesznek. Tanítóinkkal egyetértésben idén olyan programot szervezünk a Három Kincs Völgyébe, ahova várjuk azokat az elvonulni vágyókat is, akik szeretnék magukkal hozni a gyerekeiket, vagy a családi, baráti környezetükből gyerekeket 6 éves kortól.

Az elvonulásról, és a költségekről itt olvashat részleteket.
 
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Képzeljük el, hogy az óceán egyik hulláma...

Képzeljük el, hogy az óceán egyik hulláma azt kérdezi magától: „Ki vagyok én?” Ha a hullám időt szán arra, hogy kapcsolatba kerüljön önmagával, megérti, hogy ő maga az óceán. Ő a hullám, ugyanakkor az óceán is ő. Nem csak egyetlen hullám, hanem ő maga az összes többi hullám is. Így megpillantja a kapcsolatot, a kölcsönös létezés természetét önmaga és a többi hullám között, és már nem tesz különbséget az én és a nem-én között. Nagyon fontos, hogy a hullám ráébred, van egy hullámteste, de van egy óceánteste is. Amikor felismeri az óceántestét, megszabadul minden félelemtől és megkülönböztetéstől.

A kereszténységben az „Istenbe vetett hitről” beszélünk. Amikor a hullám bízik az óceánban, békére lel. Amikor hiszünk a kozmikus testünkben, megbékélünk. Ha pedig gyakoroljuk a sétáló meditációt, minden egyes lépés segíthet megérintenünk ezt a kozmikus testet, az óceántestet, amely halhatatlanná tesz bennünket. Már nem félünk a haláltól. Ám a legtöbben túl elfoglaltak vagyunk, nincsen időnk arra, hogy lélegezzünk és sétáljunk, hogy kapcsolatba kerüljünk a kozmikus testünkkel, a nem-születésben és nem-halálban lakozó valódi természetünkkel.

Thich Nhat Hanh: A zen és a bolygó megmentésének művészete (Ursus Libris, 2022. Fordította: Máriás Petra.)

Haiku 2020.10.23

Szegfűnyarunknak
heve, illata: oda.
- Krizantémévszak.

Macuó Basó (1644–1694)
(ford.: Fodor Ákos)