Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Zen buddhista elvonulás 2024.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2024. június 25 és június 30 között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.
3kv 02

Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Ebben az évben kicsit rendhagyó elvonulást szervezünk. Plum Village-ben már hagyománya van az olyan elvonulásoknak, amelyeken gyerekek is részt vesznek. Tanítóinkkal egyetértésben idén olyan programot szervezünk a Három Kincs Völgyébe, ahova várjuk azokat az elvonulni vágyókat is, akik szeretnék magukkal hozni a gyerekeiket, vagy a családi, baráti környezetükből gyerekeket 6 éves kortól.

Az elvonulásról, és a költségekről itt olvashat részleteket.
 
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Engedjük be a fényt!

A jógi, a gyakorló olyan művész, aki tudja, hogyan kezelje a félelmét és egyéb fájdalmas érzéseit. Nem tekinti magát áldozatnak, mert tudja, hogy tehet önmagáért.

Meghallgatjuk a bennünk lévő szenvedést, és kapcsolatba lépünk vele. Mélyen be- és kilélegzünk, hogy meglássuk: „Miért szenvedek? Honnan ered ez?” A szenvedésünk, a félelmünk talán a szüleink, az őseink és a bolygó szenvedését tükrözi. Ott van benne a korunk, a közösségünk, a társadalmunk és a népünk szenvedése is. Nagyon fontos, hogy ne nyomjuk el zenével, filmekkel és számítógépes játékokkal. Meditálóként talán a legfontosabb teendőnk, hogy bátran hazatérjünk önmagunkhoz, felismerjük és megtartsuk a szenvedésünket magunkban, míg a mélyére tekintünk.

A meditáló belélegez, és ezt mondja: „Üdvözöllek, félelmem, haragom, kétségbeesésem. Jó gondodat fogom viselni.” Amint elismerjük az érzést, és szeretettel, gondoskodással rámosolygunk, éber figyelemmel elfogadjuk a félelmet, rögtön elkezd átalakulni.

Ez az éber figyelem csodája. Olyan, mint a lótusz virágát fénybe öltöztető reggeli napsugár. A bimbó még nem nyílt ki, de a rá ragyogó napfény fotonjai átjárják, és egy-két órányi napfürdő után kibomlanak a virág szirmai.

Thich Nhat Hanh: A zen és a bolygó megmentésének művészete (Ursus Libris, 2022. Fordította: Máriás Petra.)

Haiku 2021.07.02

Más talán lehetsz,
mint a többség, de több mint
más, az semmiképp

Imre János