Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Buddhista elvonulás 2022-ben

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2022. augusztus 2-a és augusztus 7-e között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.

3kv 01Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás időpontja 2022. 08. 02-07., helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Az elvonulásra a regisztráció elkezdődött, jelenkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.
 
Az elvonulásról bővebb indformációk itt találhatók
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Nincs sár, nincs lótusz

Haragunk és szenvedésünk átalakítása teszi lehetővé a boldogságot. Szenvedés nélkül nincs boldogság. Szükségünk van a sárra, amelyből a lótusz virága kihajt, különben képtelen gyökeret ereszteni. Haragunk és szenvedésünk a sár, amit felhasználhatunk a boldogság, az együttérzés és a megértés táplálására. Ha tudjuk miként alakítsuk át szenvedésünket , akkor sokkal kevesebbet szenvedünk. A sár átalakul lótuszvirággá. Ahhoz, hogy együttérzést teremts, meg kell értened és át kell ölelned a saját szenvedésedet. Ne próbálj megszabadulni a szenvedésedtől. Tartsd gyengéden, akár anya síró gyermekét, és nézz a mélyére. Akkor a belátás kibomlik. Minden ember tele van haraggal és szenvedéssel. Amikor nem tudjuk miként kezeljük haragunkat: tovább szenvedünk, s másoknak is szenvedést okozunk. Amikor valaki sebet ejt rajtunk: első reakciónk, hogy meg akarjuk büntetni vagy megsebezni. Ám ha belátjuk, hogy a másik már szenved, akkor mi sem akarjuk, hogy tovább szenvedjen. Meghallgatva a benned és a másikban rejlő szenvedést, lehetővé válik az együttérzés feltámadása. Amikor szívedben feltámad az együttérzés, akkor tested minden sejtjében megindul a gyógyulás: a harag és a szenvedés átalakul.

Forrás: Thich Nhat Hanh (2017). „How to fight”. Paralax Press, Berkeley, California.

Haiku 2020.10.02

haiku20201002

Életem könnyű,
mint egyetlen vagyonom:
tökhéj-tálacskám.

Macuó Basó (1644–1694)
(ford.: Fodor Ákos)