Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Tavaszi elvonulás 2020

Az elvonulás helyszine:

Tűzmadár Ház

1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7. 
Szent László Kórház 1. pavilon

Tűzmadár Alapítvány
www.tuzmadaralapitvany.hu

Időpont:
2020 február 15-16
Az elvonulás 2020 február 15.-én 10 órakor kezdődik, és 16.-án 16 órakor fejeződik be. Az elvonulás nem ott alvós, az elvonulás szállást nem biztosít

Jan Boswijk és Hilly Bol holland buddhista tanítók vezetésével a  Szelidmosoly Szangha már hagyománnyá vált tavaszi elvonulása ez, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Thich Nhat Hanh tanításait közvetítik ők számunkra a lehető leghitelesebb módon, és erősítik, támogatják a közösséget. A vegetáriánus ebédet is tartalmazza a két nap 19000 forintos költsége. Egy nap 10000 forintba kerül. A jelentkezési szándékokat érkezési sorrendben fogadjuk, és szükséges a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.címen megerősíteni.

 

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szelídmosoly a Facebookon

Nyári elvonulás

Buddhista elvonulás Jan Boswijk és Hilly Bol vezetésével

Idei elvonulásunkat Bátonyterenyén a Három Kincs Völgyében tartjuk, ahol már 2016-ban voltunk. Az elvonulást Jan Boswijk, holland pszichológus-buddhista tanító vezeti, aki több mint tíz éve jár Magyarországra, és nagyon közeli kapcsolatot ápol a szanghával.

Hilly Bol 2017-ben vált dharma tanítóvá, több évtizede vezet elvonulásokat Hollandiában Jannal karöltve, gyakorolja a buddhizmust, s végez önkéntes segítői munkát kórházakban.

Az elvonulás 2018 június 26-tól (kedd), július 1-ig (vasárnap) tart. A Három Kincs Völgyében gyönyörű természeti környezetben vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás segíti gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

 

Részletekhez kattintson IDE!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

A szívünk kitárása

Ismertem egy férfit, aki annyira haragudott az apjára, hogy így fogalmazott: „Nem akarom, hogy bármi közöm legyen az apámhoz.” Érthető. Úgy érzi, minden szenvedésének az apja az oka, és teljesen más akar lenni, mint ő. Mindenestől el akarja vágni magát a létezésének e részétől. De ha a mélyére tekint, meglátja, hogy bár teljes lényével utálja az apját, ő az apja, az apja folytatódása. Saját magát gyűlöli, amikor az apját gyűlöli. Nincs más lehetőség, mint hogy elfogadjuk az apánkat. Ha kicsi a szívünk, nem tudjuk még őt átölelni; ehhez nagy szívre van szükségünk. Hogyan tárjuk ki a szívünket, hogy elég hely legyen benne apánk átöleléséhez?

A mélyre tekintés az egyetlen gyakorlás, amely a mérhetetlenségig segít kitárnunk a szívünket. Amíg mérhető a szív, addig nem nagy. Az igaz szeretetet négy összetevő, a négy mérhetetlen alkotja. Ezek a maitri (szerető kedvesség), a karuna (együttérzés), a mudita (öröm) és az upeksha (felülemelkedettség, megkülönböztetésmentesség). A gyakorlást ezekkel az összetevőkkel végezzük, hogy a szívünket a mérhetetlenségig megnyissuk. Ahogy a szívünk kezd megnyílni, növekedni, bármilyen szenvedést képesek vagyunk átölelni, elbírni és elviselni. Amikor átöleljük a bennünk lévő szenvedést, az véget ér.

Buddha a következő hasonlattal írja le a mérhetetlen szívet. Ha valamilyen piszok hullik a vizespoharunkba, már nem isszuk meg azt a vizet, ki kell öntenünk. De ha ugyanazt a koszt egy hatalmas folyóba dobjuk, attól még használható marad a vize. A folyó nagy, el tudja fogadni a koszt, és megihatjuk a vizét.

Amikor kicsi a szívünk, nem bírjuk elviselni a mások vagy a társadalom által ránk rótt szenvedést. Ám ha nagy a szívünk, képesek vagyunk átölelni a fájdalmat, és nem kell szenvednünk tőle. A négy mérhetetlen gyakorlása a folyóhoz hasonlatossá növeszti a szívünket.

Thich Nhat Hanh: Megbékélés - A belső gyermek meggyógyítása (Ursus Libris, 2018)

Haiku 2021.03.19

Virágban-álló
fát nézve is Buddha az,
kivel társalogsz.

Macuo Basó (1644-1694)
(ford.: Fodor Ákos)