Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Buddhista elvonulás 2022-ben

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2022. augusztus 2-a és augusztus 7-e között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.
3kv 01MÉG VANNAK SZABAD HELYEK, JÚLIUS 31.-IG VAN LEHETŐSÉG A JELENTKEZÉSRE.

Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás időpontja 2022. 08. 02-07., helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Az elvonulásra a regisztráció elkezdődött, jelenkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.
 
Az elvonulásról bővebb indformációk itt találhatók
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Nem kivágni

A nyugati orvoslás túl nagy hangsúlyt fektet a sebészetre. Az orvos el kívánja távolítani a haszontalan dolgokat. Ha testünkben valami szokatlan találnak, túl gyakran sebészi beavatkozást javasolnak. Úgy tűnik ez igaz a pszichoterápiára is. A terapeuta abban segédkezik, hogy szabaduljunk meg attól, amire nincs szükségünk és csak azt tartsuk meg, amire van. Ám könnyen előfordulhat, hogy nem sok minden marad. Ha eldobunk magunktól mindent, amit nem akarunk megtartani, akkor könnyen önmagunk nagyrészétől szabadulunk meg.

Ahelyett, hogy úgy tennénk, mintha önnön részeinktől megszabadulhatnánk: elsajátíthatjuk az átalakítás művészetét. Így például haragunkat valami üdvösebbre, mint a megértés, változtathatjuk. Nincs szükségünk sebészi beavatkozásra, hogy kivágjuk magunkból a haragot. Ha haragszunk a bennünk élő haragra: két harag él bennünk egyidőben. Elég, ha szeretettel és figyelmesen tekintünk rá. Ha így bánunk haragunkkal, anélkül, hogy elmenekülnénk előle: magától átalakul. Ez a béketeremtés. Ha békében élünk önmagunkkal, akkor megbékélhetünk a haragunkkal. Hasonlóan bánhatunk a depresszióval, aggodalommal, félelemmel avagy a kellemetlen érzésekkel is.

Thich Nhat Hanh: Peace is every step. Rider, 1995.

Haiku 2021.03.19

Virágban-álló
fát nézve is Buddha az,
kivel társalogsz.

Macuo Basó (1644-1694)
(ford.: Fodor Ákos)