Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Buddhista elvonulás 2022-ben

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2022. augusztus 2-a és augusztus 7-e között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.
3kv 01MÉG VANNAK SZABAD HELYEK, JÚLIUS 31.-IG VAN LEHETŐSÉG A JELENTKEZÉSRE.

Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás időpontja 2022. 08. 02-07., helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Az elvonulásra a regisztráció elkezdődött, jelenkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.
 
Az elvonulásról bővebb indformációk itt találhatók
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Viharban álló fa

Sokan nem tudják miként kezeljék erős érzelmeiket. Tévképzeteink dühössé tehetnek bennünket avagy elkeseredés uralkodhat el rajtunk. A világos látáshoz le kell hűtenünk magunkat. Amikor erős érzelmek ragadnak bennünket magukkal, akkor viharban álló fához vagyunk hasonlatosak, melynek koronáját és leveleit a szél rázza. Ugyanakkor törzse szilárdan, rendíthetetlenül és gyökereit a földbe mélyesztve áll. Amikor érzelmeink viharában állunk, akkor azt gyakorolhatjuk, hogy egy fa törzse vagyunk. Nem maradunk a lombkoronában, hanem leereszkedünk a törzshöz és mozdulatlanná válunk, nem engedve, hogy érzéseink és gondolataink magukkal rántsanak. Semmit sem mondunk vagy teszünk, csupán figyelmünket hasunk süllyedésére és emelkedésére összpontosítjuk, vagyis törzsünkre. Ez megóv bennünket attól, hogy dühödten beszéljünk vagy olyat mondjunk, amit magunk is megbánunk.

Thich Nhat Hanh (2017). „How to fight”. Paralax Press, Berkeley, California.

Haiku 2021.02.26

Szentélyben háltam.
Tisztább szívet, szebb arcot
Tükröz most a Hold.

Macuo Basó (1644-1694)
(ford.: Fodor Ákos)