A Földet nem lehet az anyag és...

A Földet nem lehet az anyag és a szellem fogalmaival leírni; mindkét kategóriát meghaladja. Nem személytelen, ott vannak benne az észlelések és az érzések.

A puszta anyag hogyan is lehetne képes azokra a csodálatos dolgokra, amelyeket a Föld tesz? Nem emberi, mégis életet adott az embereknek, köztük mély együttérzéssel és megértéssel teli, kivételes személyiségeknek is. A Föld minden buddha, bódhiszattva, szent és próféta anyja.

A Föld olyan bódhiszattva, akiben kívül-belül menedéket vehetünk. Nem kell meghalnunk, hogy visszatérjünk hozzá, már most is benne vagyunk a Földben. Séta és ülés közben együtt lélegezhetünk vele, engedhetjük, hogy ott legyen körülöttünk és bennünk. Képes önmagát és bennünket is meggyógyítani, bízhatunk ebben az erőben. Ennek megpillantása nem vak hit, a megfigyelésből és a tapasztalatból ered; nem mások unszolására hiszünk benne. Valahányszor szenvedünk, valahányszor elveszettséget vagy elidegenedettséget élünk át, kapcsolatba léphetünk a Földdel, hogy meggyógyítsuk önmagunkat. Amikor önmagunkban kapcsolatba lépünk vele, kezdetét veszi a gyógyulás.

Nem kell elutaznunk, hogy rátaláljunk a bódhiszattvákra. Ehhez nem kell repülőre szállnunk, vagy ellátogatnunk Kínába a bódhiszattvák négy szent hegyéhez.

Lin-csi zen mester szerint bárhol kapcsolatba léphetünk velük, ha időt szánunk az ülésre; itt vannak a jelen pillanatban, a saját szívünkben és elménkben. Miért keresnénk őket a külvilágban?

Thich Nhat Hanh: A zen és a bolygó megmentésének művészete (Ursus Libris, 2022. Fordította: Máriás Petra.)