Thich Nhat Hanh magyarul megjelent kötetei

Thich Nhat Hanh több mint száz művet publikált angol nyelven. Ebből a hatalmas életműből az alábbi könyvek jelentek meg magyar fordításban az utóbbi években. 

Ursus Libris kiadó

Sár nélkül nincsen lótusz

Ursus Libris, 2023

„A boldogságnak nem feltétele, hogy egy fikarcnyi szenvedés se legyen bennünk. Épp ellenkezőleg: a boldogság művészete a jól végzett szenvedés művészete is egyben. Amikor megtanuljuk elismerni, elfogadni és megérteni a szenvedésünket, máris jelentősen enyhül. Ráadásul ennél több is lehetséges: a szenvedésünket átalakíthatjuk megértéssé, együtt érzéssé és örömmé önmagunk és mások javára.”


A zen és a bolygó megmentésének művészete

Ursus Libris, 2022

Az éber tudatosság és a gyakorlás révén tehetünk szert a megfelelő látásmódra és az erőre, ami segíthet helytállni egyre több válsággal terhelt világunkban. Ha mi magunk meg tudunk változni, körülöttünk is minden megváltozhat. A kötet gazdag anyagot felvonultatva nyújt gyakorlati útmutatót ehhez.

A párbeszéd művészete

Ursus Libris, 2020

Thich Nhat Hanh párkapcsolati, családi és társadalmi példákon keresztül mutatja be, hogyan léphetünk túl a téves kommunikációból és a félreértésekből adódó nehézségeken és frusztrációkon, hogyan sajátíthatjuk el a figyelmes hallgatás és a kedves beszéd művészetét, hogyan tehetjük ezzel egészségesebbé a környezetünkhöz való viszonyunkat és ezen keresztül saját belső lényünket.

Megbékélés

Ursus Libris, 2018

"Mindannyiunkban él egy fiatal, szenvedő gyermek. Gyermekként mind átéltünk nehéz időszakokat, sokan pedig traumát is elszenvedtünk. Ezeket a fájdalmas időket gyakran igyekszünk elfeledni, hogy megvédjük magunkat a jövőbeli szenvedésektől. Valahányszor kapcsolatba kerülünk a szenvedés élményével, úgy érezzük, nem bírjuk el, ezért a tudattalan elménk mélyére száműzzük az érzéseinket és az emlékeinket. Megeshet, hogy sok évtizede nem merünk szembenézni ezzel a gyermekkel."

Szívem, a nap

Ursus Libris, 2005

Hogyan tehetjük harmonikusabbá mindennapjainkat egyszerű meditációs gyakorlatok segítségével? Hogyan nyerhetünk bepillantást univerzumunk alaptörvényeibe?
Nhat Hanh a hétköznapok dolgaitól elindulva vezeti olvasóit a természet csodáin át egészen a modern fizika és a buddhista bölcselet közötti összefüggések feltárásáig.

A béke légy te magad

Ursus Libris, 2003

"Amit nap mint nap teszünk, ahogyan élünk, annak mind köze van a békéhez.
Ha tudatosítjuk magunkban az életstílusunkat, a fogyasztási szokásainkat, a nézőpontunkat, tudni fogjuk, hogyan teremthetünk békét abban a pillanatban, amelyben élünk - a jelen pillanatban."

Jaffa kiadó

Csöndsarok

Jaffa, 2012

Csak csönd. Csöndesség. Tiszta tudatosság. Semmi felesleges szó. Egy könyv a csöndről, a lélegzetről, elfogadásról, alvásról, az étel tiszteletéről, a belemerülésről… Legegyszerűbb mindennapos rutinjaink mélyebb megéléséről és soha fel nem kutatott belső igényeink megtalálásáról.

Zamat

Jaffa, 2011

Bár mindannyian tudjuk, hogy a fogyáshoz kevesebbet kell ennünk és többet kell mozognunk, valamiért mégis mindig megakadunk. Jó szándékkal kezdünk bele a különböző fogyókúrás programokba, de nem tudjuk őket betartani, és csak őrlődünk a szégyen és bűntudat körforgásában. Megakadunk a múltban, és képtelenek vagyunk a jelenben élni - abban a pillanatban, amikor meglenne rá a hatalmunk, hogy változtassunk az életünkön.

Bioenergetic kiadó

Vegyen körül a szeretet

Bioenergetic, 2008

Akár egy szerető ölelés, úgy érintik meg a szívünket Thich Nhat Hanh szavai, s hatásukra elcsöndesedünk. A pillanat varázsát lírai képek teszik emlékezetessé. Segítségükkel a nagy buddhista mester olyan életre ihlet, amely feltárja előttünk a pillanat csodáját.

Édesvíz kiadó

Tanítások a szeretetről

Édesvíz, 2005

Valamennyien mély, örömteli szeretetre áhítozunk, és szeretni akarunk. A kötetben rejlő szeretetmeditációk és módszerek egészségesebbé tehetik szerelmi és családi kapcsolatainkat, mert az együttélés művészetére tanítanak, s nem utolsósorban kitűnő válságkezelő technikák is.

A béke érintése

Édesvíz, 2004

Egy virágnak semmit nem kell tennie azért, hogy nyújtson valamit másoknak. Elég, hogy virág. Egy ember, ha igaz ember, elég ahhoz, hogy az egész világ örvendezzen neki. Amikor látunk valamit vagy hallgatunk valakit, gyakorta nem látjuk tisztán, vagy nem figyelünk rá igazán. Nem vagyunk elég tiszták és rosszul érzékelünk. Ha nem vagyunk nyugodtak, ha csak a reményeinkre vagy a haragunkra figyelünk, nem leszünk képesek felfogni az igazságot, amely tavunk felszínéről próbál visszatükröződni. A víztükörnek csendesnek kell lennie ahhoz, hogy a valóságot lássuk.

Trivium kiadó

Harag

Trivium, 2004

2500 évvel ezelőtt, Indiában történt, amikor a bodhi fa alatt Buddha megvilágosodott, és rájött, hogy boldogtalanságunkat három tudati állapot okozza: a helytelen tudás, a gyötrő vágyakozás és a harag. A harag egyetlen szempillantás alatt életeket dönthet romba, és tönkreteheti lelki életünket is. Kutatóorvosok állítják, a harag alááshatja egészségünket.