Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Zen buddhista elvonulás 2023.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2023. június 27 és július 2 között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.
3kv 02

Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Az elvonulásról, és a költségekről itt olvashat részleteket.
 
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Ne csak valamit csinálj, ülj ott

Amikor az emberek azt mondják „ Ne csak ülj ott, csinálj valamit” cselekvésre ösztönöznek. Azonban, ha létezésed gyenge minőségű, -ha nincs benned elég béke, megértés és egykedvűség, ha még sok a harag és aggodalom- akkor a cselekvésed is gyenge lesz. A cselekedeteidnek egy magas szintű létezésből kell fakadniuk.
A létezés „nemcselekvés”, így a cselekvés minősége a „nemcselekvés” minőségétől függ. A „nemcselekvés” már megvalósítás.
Vannak emberek, akik látszólag nem sokat tesznek, de jelenlétük létfontosságú a világ jólléte szempontjából. Talán ismersz ilyen embereket,akik szilárdak és bár nem csinálnak mindig valamit, nem keresnek sok pénzt, vagy nem merülnek bele valamilyen feladatba, mégis fontosak a számodra, a jelenlétük minősége teszi őket igazán hozzáférhetővé.
A „ nemcselekvést” gyakorolják, magas minőségű jelenlétet. Az „itt és most”-ban való jelenlét -szilárdan és teljességben- a legpozitívabb részvétel a közös helyzetünkben

Thich Nhat Hanh: How to sit (2014)

Haiku 2020.10.16

Milyen lehet a
pók hangja s miről szólna
az őszi szélben?

Macuó Basó (1644–1694)
(ford.: Fodor Ákos)