Szangha agóra csoport

2019 nyarán kezdte el működését az Agóra csoport. A legfőbb cél az volt, hogy Buddha tanításait jobban megismerjük a szanghában. Fontosnak tartottuk, hogy az alkalmak dharma-beszélgetések legyenek. A másfél órás együttlétek első felében a csoport valamelyik vállalkozó tagja beszél egy közösen választott témáról, majd a második részben megosztások következnek. 2019 őszétől rendszeresen kéthetente, csütörtök esténként találkoztunk, először élőben, majd a COVID időszak óta az online térben. A találkozókon általában 10-12 fő van jelen. Ez a szám még úgy is megmaradt, hogy a tagok összetétele rugalmasan változik.

A témák az alaptanításoktól kezdve, szutta szövegelemzéseken és a „létkeréken” át, a történelmi Buddháról tartott előadásig terjedtek. Tartottunk beszélgetést fontos buddhista fogalmakról, mint középút, nem-dualitás, állandótlanság, és a halál buddhista megközelítése. Különösen pártoltuk, ha egy-egy csoporttag a saját – akár munkájához, akár érdeklődéséhez kapcsolódó – témát hozott: így hallhattunk többek között a dialógusról és David Bohmról, a buddhista kozmológiáról, Erich Neumannról, a japán buddhizmus történetéről, de az érzékelésről, az észlelésről és a traumákra adott reakciófajtákról (vegetatív szabályozás, stresszkezelés) is.

Többször beszéltünk a haikuról, ami olyan sikeresnek bizonyult, hogy páran külön csoportot alkottak, s azóta rendszeresen találkoznak. Nagy örömünkre a csoport minden hétre kiválaszt egy haikut, amelyhez képet társítanak, majd megjelentetik a honlapunkon.

A beszélgetéseink közvetett hatása, hogy a csoportunk tagjai egyre jobban megismerik egymást, mélyül a figyelmünk egymás iránt.

Az Agóra csoport tagja lehet minden érdeklődő szangha tag. A témák sokszor több alkalmon keresztül folynak, így minden témaváltásnál tájékoztatjuk a szanghát, hogy aki szeretne, csatlakozhasson.