Újrakezdés gyakorlat

Az Újrakezdés egy olyan gyakorlat, amely akkor segít a viszály vagy nehézség megoldásában, amikor felbukkan. Újrakezdeni annyit tesz, mint őszintén önmagunkba nézni, megállapítva azt, amit gondoltunk, mondtunk vagy tettünk, hozzájárulva ezzel a konfliktus létrejöttéhez. Így elkerülhetjük az elfojtásból származó érzelmi sérelmeket és hatástalaníthatjuk a bonyolult helyzeteket. A gyakorlás során felismerjük és elismerjük a bennünk és a másikban fellelhető pozitív tényezőket. Először mi magunk kezdjük újra, majd ezt követően kezdhetjük újra a másikkal. Az újrakezdést gyakorolhatjuk partnerünkkel, szüleinkkel, gyermekeinkkel, barátainkkal és munkatársainkkal. A gyakorlás négy szakaszból tevődik össze: „virágöntözés” (megbecsülésünk kifejezésre juttatása), sajnálatunk kimondása, sebzettségünk megfogalmazása és segítségkérés.

1. VIRÁGÖNTÖZÉS
Mélyen magunkba tekintünk, hogy meglássuk a másik pozitív tulajdonságait és kifejezésre juttassuk ezek iránt tanúsított elismerésünket. Ossz meg vele legalább három olyan pozitív tulajdonságot, melyeket felfedeztél benne és hálás vagy értük. Légy a lehető legkézzelfoghatóbb. Időnként igen hosszan kell locsolnunk valaki virágját azért, hogy meggyógyítsuk kapcsolatunkat és helyreállítsuk a bizalmat, mielőtt hangot adhatunk annak, ami megsebzett bennünket. Így lehetőségünk nyílik arra, hogy rávilágítsunk a másik erősségére és hozzájárulására, valamint bátorítsuk pozitív tulajdonságai megerősítésére. Szeretteink és kapcsolataink akár a virágok, amelyeknek állandó öntözésre van szükségük frissességük megőrzéséhez és életben maradásukhoz. Ha nem öntözzük a másik virágait, szeretetünk avagy kapcsolatunk elfonnyadhat vagy akár elpusztulhat.

2. SAJNÁLAT KIFEJEZÉSE
Megemlíthetjük bármely cselekedetünkben, beszédünkben vagy gondolatunkban felfedezett ügyetlenségünket, amiért még nem volt alkalmunk bocsánatot kérni. Amint felismertük azt, hogy mivel járultunk hozzá a viszály és a nehézség kialakulásához, azonnal bocsánatot kérhetünk.

3. SEBZETTSÉG KIMONDÁSA
Elmondhatjuk, hogy milyen cselekedettel, beszéddel vagy gondolattal sebzett meg bennünket a másik. Mielőtt megosztod a másikkal megsebzettséged, légy tudatában annak, hogy érzékelésünk leginkább téves. Gyakran nehézségeink és fájdalmunk a múltban, korai gyermekkorunkban gyökerezik. Ha mélyére tekintünk megláthatjuk, hogy fájdalmunk és sebeink a bennünk rejtőzködő szenvedés magjaiból származnak és nem a másikból. Megkérhetsz egy harmadik személyt akiben megbízol és tiszteled arra, hogy jelenlétével megtartsa a teret.

4. SEGÍTSÉGKÉRÉS
Amikor megosztjuk nehézségeinket a másikkal, hozzájárulunk a mi jobb megértésünkhöz. Ez teszi alkalmassá őket arra, hogy olyan támogatást ajánljanak nekünk, amire valóban szükségünk van. Meglehet, hogy nagy nyomás nehezedik ránk a munkahelyen vagy az iskolában. Kérhetünk megértést és támogatást másoktól.

Forrás: Thich Nhat Hanh (2017). „How to fight”. Paralax Press, Berkeley, California

r_image070.jpg

A weboldalon cookie-kat használunk a jobb működés érdekében