Főzés és evés

A tudatos étkezés a meditációs gyakorlat nagyon fontos része. A zöldség felszeletelésétől az evésre való tudatos odafigyelésen át az elmosogatásig sok minden beletartozik.

Az éber figyelem révén tudatára ébredünk, hogy az eső, a napfény, a föld, valamint a földművelők, sofőrök, élelmiszer-eladók és szakácsok munkája mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy elkészüljön a finom étel. Ha éber figyelemmel étkezünk, megtapasztaljuk, hogy az egész univerzum támogatja létezésünket.

Ha lehetőségünk van nyugodtan leülni, és megenni egy finom ételt, az rendkívül értékes, hiszen nem mindenkinek adatik meg. A világon nagyon sokan éheznek. Egy tál rizst vagy egy szelet kenyeret tartva a kezemben, tudom, hogy szerencsés vagyok, és együtt érzek azokkal, akiknek nem jut étel, vagy akik barátok és család nélkül vannak. (...)  

A tál üres.
Éhségem csillapítást nyert.
Azon leszek, hogy úgy éljek,
hogy a többi élőlényre odafigyeljek.

Forrás: Thich Nhat Hanh (2012) (Ford. Holbok Zoltán). „Csöndsarok”. Jaffa Kiadó, Budapest.