Hat mantra

A mantra olyan varázslatos erejű szöveg, amelyet ha összpontosítva és mély belátással ismételve mondanak, képes megváltoztatni a körülményeket. Ahhoz, hogy működjön, teljes mértékben jelen kell lennünk, amikor elmondjuk.
1.    ITT VAGYOK NEKED!
Időnként reggelizés közben elrejtőzködünk a reggeli hírek mögé. Időnként elveszünk a gondolataink és a elképzeléseink áradatában. Gépkocsit vezetünk, s miközben a kedvesünk mellettünk ül, teljesen megfeledkezünk róla. Időnként úgy étkezünk, hogy észre sem vesszük, hogy kivel eszünk együtt. Szeretteink fizikailag ott vannak, de olyan, mintha valójában nem lennének ott. Ahhoz, hogy szeress valakit, száz százalékosan ott kell lenned a számára. Az „Itt vagyok Neked!” mantra azt mondja, hogy gondoskodom rólad, örömömet lelem a jelenlétedben. Ezzel segítek a másiknak abban, hogy érezze a támogatásomat és boldog legyen.
2.    TUDOM, HOGY OTT VAGY ÉS NAGYON BOLDOG VAGYOK
Időnként megfeledkezünk a mulandóságról. Úgy véljük szeretteink örökre velünk maradnak és elfelejtjük, hogy milyen értékes a jelenlétük ebben a pillanatban. Amint valóban ott vagyunk a másik számára, maradéktalanul valóságossá válik. Amikor a másik valóságos, akkor az élet csodálatos megnyilvánulása, s ezt a tudomására kell hoznunk, az ő és a mi saját boldogságunkra.
3.    ÁTÉRZEM A FÁJDALMAD ÉS VELED VAGYOK
Mondhattunk vagy tehettünk valamit, ami a másikat megsebesítette. Ha megsebeztünk, akkor ezt tudnunk kell. Ám nem várhatjuk, hogy a másik erről rögtön beszélni képes. Lehet, hogy ez túl fájdalmas még. Ugyanakkor azt akarjuk, hogy a másik megtudja: érzékeled a fájdalmát és kész vagy csupán vele együtt ülni, lélegezi és vele maradni. Elismerve a másik szenvedését és felkínálva a segítségedet megkönnyebbülést hoz.
4.    SZENVEDEK, KÉRLEK SEGÍTS
Gyakran ezt a mantrát legnehezebb gyakorolni. Szerénységre van szükség annak beismerésére, hogy megsérültél és segítségre van szükséged; büszkeségünk és az elutasítástól való félelmünk utunkba állhat. Mégis, szeretteink tudomására kell hoznunk, amikor fájdalmat okoztak nekünk, különben a sebek az elviselhetetlenségig halmozódnak és el akarnak választani egymástól bennünket. Ez a mantra ezt is jelentheti: „Kérlek hallgasd meg, hogy mi az, ami megsebez és magyarázd meg, hogy miért mondtad vagy tetted.”
5.    EZ EGY BOLDOG PILLANAT
Ezt a mantrát bármikor gyakorolhatjuk. Hajlunk arra, hogy megfeledkezzünk a már most rendelkezésünkre álló azon körülményekről, amelyek boldoggá tesznek minket. Emlékeztethetjük magunkat és egymást erre a mantra elmondásával. Amikor leülünk együtt étkezni, valaki megkérdezheti közülünk: „Milyen pillanat ez?” S a másik válaszolhat: „Boldog pillanat!”
6.    RÉSZBEN IGAZAD VAN
Időnként hatalmas adag dicséretet kapunk. Időről-időre szükségünk van dicséretre, de óvatosak akarunk maradni, nehogy túl büszkék legyünk a dicséretek nyomán. Ezért magadban vagy hangosan így szólsz: „Részben igazad van.” Ezzel ezt mondtad: „Igen, megvan ez az előnyös adottságom, ám ez nem csupán az enyém, részben az őseimtől örököltem. Mindenkinek van valamilyen tehetsége és előnyös adottsága.”
Időnként bírálnak bennünket. Fejlődésünk érdekében bizonyos mennyiségű visszajelzésre szükségünk van, de fontos, hogy ne váljunk a kritika rabjává avagy ne bénuljunk le ennek nyomán. Ezért magadban vagy hangosan így szólsz: „Részben igazad van.” Ezzel ezt mondtad: „Igen, időnként megjelennek bennem ezek a szerencsétlen tulajdonságok, ám ennél azért sokkal több vagyok. Részben ezeket az őseimtől örököltem és épp azon dolgozom, hogy az ők és a magam javára átalakítsam ezeket.”

Forrás: Thich Nhat Hanh (2017). „How to fight”. Paralax Press, Berkeley, California

r_image130.jpg

A weboldalon cookie-kat használunk a jobb működés érdekében