Három mondat: amikor szenvedsz

Ez a három mondat segíthet, amikor dühös vagy és nem akarod, hogy a haragod magával ragadjon. Az első: „Belégzek; tudom, hogy szenvedek.” Gyakran nem vesszük észre, amikor szenvedünk, s ezért magunk válunk szenvedésünk áldozatává. Amikor azt mondjuk: „Belégzek; tudom, hogy szenvedek.” a szenvedés jelen van, de ugyanakkor ott van a szenvedés éber tudata is. Ez komoly különbség.

A második mondat: „Tudom, hogy te is szenvedsz.” Rendszerint azt gondoljuk, hogy mi vagyunk az egyetlenek aki szenved, mi vagyunk a másik barátságtalanságának és kegyetlenségének az áldozatai. Elfelejtjük, hogy a másik is szenved, s ezért beszélt vagy cselekedett úgy, ahogyan tette.

A harmadik: „Kérlek segíts.” Segítségre van szükségünk, mert szenvedünk. Meg akarjuk érteni ami megtörtént. A másik is segítségünkre szorul, nem büntetésre. Ez az egyszerű mondat arra emlékeztet minket, hogy menedékei lehetünk egymásnak, ahelyett, hogy elmérgesítenénk a dolgokat. Feloldhatjuk a feszültséget és a konfliktust azonnal, ha a másik segítségét kérjük.

Forrás: Thich Nhat Hanh (2017). „How to fight”. Paralax Press, Berkeley, California.

r_image009.jpg

A weboldalon cookie-kat használunk a jobb működés érdekében