Szangha

Szanghánkról

Tanítónk, Jan Boswijk, 2007 óta minden évben elvonulást vezet Máriahalmon, szanghánk (vagyis közösségünk) tagjai az ott tanultak alapján gyakorolnak.

Havonta egyszer találkozunk, a program meditációból, éneklésből, egy szertartás vagy ceremónia elvégzéséből és megosztásból (ennek keretében a gyakorlás során szerzett tapasztalatainkat mondjuk el) áll. Rendszeresen sor kerül további szangha programokra is, például Thich Nhat Hanh tanítását tartalmazó filmek vetítésére, kirándulásra, közös étkezéssel és beszélgetéssel összekötve.

Hogyan lehet valakiből szangha tag?

A tagság előfeltétele egy Jan Boswijk által vezetett nyári elvonuláson való részvétel. Ez öt napos, június végén vagy július elején kerül sor rá.

A szangha története

Jan először 1996-ban látogatott el hazánkba a Magyar Transzperszonális Egyesület meghívására. Éveken keresztül tartott pszichoterápiás csoportokat, és mentora lett az 1998-ban induló transzperszonális pszichoterápiás képzésnek. Felesége Riekje Boswijk-Hummel szintén pszichoterapeuta, ezen túl számos pszichológiai tárgyú könyv szerzője, melyek közül kettő magyar nyelven is megjelent. A magyar transzperszonális szemléletű pszichológusok és más szakemberek körében szervezte Orosz Katalin a mai szangha alapját képező, érdeklődőkből álló legelső csoportot, hogy Jan közvetítésével felfedezhessék a buddhizmust.

Már 2001-től évente meghívást kaptak közülük néhányan Hollandiába, hogy az ottani elvonulásokon részt vegyenek. Jan először 2005-ben tartott elvonulást Piliscsabán, amelyen részt vett az általa vezetett holland közösség, a „Segítő foglalkozásúak szanghája” sok tagja is. Az ekkor elvetett magok 2007-ben keltek ki, amikor Jan újra elvonulást tartott Máriahalmon, melyet követően megalakult a rendszeresen gyakorlók közössége, a szangha, és a 2008-as elvonuláson átéltek hatására a „Búbos banka szangha” nevet választották maguknak. Azóta minden évben sor kerül erre a rendezvényre, ahol új tagok csatlakozhatnak.
 

r_image132.jpg

A weboldalon cookie-kat használunk a jobb működés érdekében